Största lotterijackpotterna i Europa och USA

 

EuroMillions är ett lotteri som tyvärr inte är tillgängligt i Sverige. Jackpottarna kan bli riktigt stora. Den största vinsten, som inte delats mellan flera lotter, var på smått ofattbara 185 miljoner Euro, över 1,6 miljarder kronor. Vinnare var Colin och Chris Weir från Ayrshire, Skottland. Deras vinst kom den 12 juli 2011. Ursprungligen hade de tänkt hålla vinsten hemlig, men insåg att de skulle behöva ljuga alldeles för mycket för att kunna hålla en så ofattbar stor vinst hemlig. Precis som en genomsnittlig svensk vinnare så planerade de att resa, köpa hus och bilar till barnen, och spendera en del på välgörenhet. Och precis som en genomsnittlig svensk lottovinnare hyllar de återhållsamhet. Men frågan är om det är möjligt att spendera för mycket när man vunnit så stort.

Den amerikanska motsvarigheten till EuroMillions kallas Mega Millions. Och i jämförelse med Mega Millions känns EuroMillions jackpottar nästan ynkliga. Den största Jackpotten hitintills var på 474 miljoner dollar, sådär en 3,3 miljarder kronor. Dock delades den mellan tre vinnande lotter. Den största jackpotten som vunnits av en enskild lott var på 202.9 miljoner dollar, ungefär 1,4 miljarder kronor. Så Europa har faktiskt rekordet för vinst på en enskild lott.

bigstock Gambling Emblem Illustration 29834672 268×300 Största lotterijackpotterna i Europa och USA

Det finns också ett annat skäl till att Amerikanska jackpottar generellt är högre än Europeiska. I USA är lotterivinster inte skattebefriade, som de är i Europa. Amerikanska vinster kanske ser större ut, men efter att farbror staten tagit sitt är inte skillnaden så stor. Amerikanska lotterier har också två betalningsoptioner. Antingen årliga utbetalningar över ett antal år tills vinstsumman betalats. Eller alla pengar på en gång. Men om du väljer alla pengar på en gång sänks vinstsumman betydligt. Dock väljer de flesta det alternativet, av någon anledning. Kanske är det som med jackpott: hellre en riktigt stor vinst än många små, även om de många sammantaget blir större.

I vilket fall får de definitivt den största svenska lotterivinsten att framstå som lite mesig. ”Bara” 214 miljoner kronor. Knappt tillräckligt för att vara värt att kallas en jackpott. I vilket fall som helst vanns den av en skåning. Skåningar har haft för vana att vinna flera storvinster, av de tio största vinsterna i Sveriges historia har tre gått till Helsingborg med omnejd, och en till Trelleborg. Så vill du vinna en jackpott verkar det vara en bra idé att flytta söderut. Det måste vara något med den skånska myllan.

Och beträffande Colin och Chris Weir miljoner, så satte de ett annat rekord när de donerade 1 miljon pund till Scottish National Party, som verkar för ett oberoende Skottland. Det är den största donation partiet någonsin mottagit, så nog fick de också en jackpott. Makarna Weirs vinst var för övrigt så stor att den motsvarade mer än hälften av Skottlands totala skatteintäkter under en månad…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *